Böj
 
Tillbaka till första sidan
     
AKUSTIKPROJEKTET I GÖTEBORG

Läs hur projektet framskred i Dagboken

Press
(skrivet om oss)


Projektets finansiärer:


Sponsorer:
Bidrar med tid och kunskap
Sponsrar en konsert i samband med slutseminariet


Sponsrat mätningar


Sponsrar projektet med dämpningsmaterial och kunnande

PressEkot intervjuvar Ken i Overnight Sensation.

Försök minska hörselskada av rockmusik

Artikel och radioinslag.
2004-11-09
Sveriges Radio - Ekot >>

Rocka fett och tyst

En musikklubb med bra ljud och samtidigt minimal risk för tinnitus och andra hörselskador. Går den ekvationen ihop? 2004-11-15 Prevent


Göteborg letar hårdrock utan tinnitusrisk
Hårdrock och hörselnormer brukar vara som hund och katt. Men i Göteborg vill man försöka hitta metoder som tar hänsyn till båda. På måndagskvällen var det dags för praktiska studier.
2004-11-10 TV4-nöjeRockklubb akustiktestas
Riskerna för att få hörselskador på rockklubben på Henriksberg ska minimeras. Rockklubben är testlokal för Akustikprojektet som syftar till att skapa en öronvänlig hårdrocksmiljö. Måndagen den 8 november inleds projektet med ljudmätningar under en konsert med Overnight Sensation.

2004-11-08
Vårt Göteborg >>

Rockklubb i unikt ljudprojekt

MUSIK: Kampen mot plågsamma ljudförsök fortsätter.
I ett unikt projekt blir rockklubben på Henriksberg i Göteborg försökslokal.
2004-11-05 Göteborgsposten


Rockklubb blir ljudförsök
Ljudnivån på rockklubbar är ett problem för både musiker, anställda och besökare.
2004-11-04 Borås Tidning
2004-11-04 Nerikes Allehanda
2004-11-03 Falu Kuriren


Pressmeddelande från Arbetslivsinstitutet
Stockholm/Göteborg

Presskonferens med hårdrockkonsert i projekt om att minska höga ljudnivåer.
2004-11-02


DAGBOK

www.henriksberg.com info@henriksberg.com

1/6 - 2005

"God ljudmiljö på rockklubb" var rubriken på den utbildningsdag som genomfördes på Henriksberg den 1 juni. Runt etthundra personer deltog - en deltagarlista kommer snart att läggas ut här på hemsidan.
Det blev en fullspäckad dag, som kretsade kring akustikprojektet och de resultat vi kommit fram till, samt ett föredrag om den nya ljudmätningstekniken, av Andreas Gustafson från SP.

Olle Niklassons berättelse kring naturljud och de ljudduschar och andra installationer som han och Åke Parmerud installerat på Nääs fabriker utanför Göteborg - och den komposition som spelades upp på Takterrassen! - blev ett välbehövligt avbrott i fakta-presentationerna.
Att ljudnivåer och ljudkvalitet i musiksammanhang engagerar många var inte att ta miste på - frågorna och diskussionen kunde ha pågått betydligt längre än vad tiden medgav denna soliga dag på Henriksberg. Förhoppningsvis kan alla vi som fick tillfälle att träffas bilda ett nätverk som kan hålla debatten levande. Där lär det också finnas goda möjligheter att lära av varann.

Flera av deltagarna efterfrågade innehållet i de presentationer som gjordes och som utlovat kommer här ett par av dessa. Inom kort skall även Per Sjöstens och Kim Kähäris sammanfattningar kunna läggas ut.

Den 7 juni kommer projektgruppen att hålla ett avslutande möte.

 


Per Sjösten - Sound Processing:
Höga ljudnivåer på små klubbar
mätningar: metodik - resultat >>


Alf Berntson och Johan de Sousa Mestre
Höga ljudnivåer på små klubbar
problem-åtgärder-ljuddesign >>

Kim Kähäris presentation
En kvalitativ, explorativ studie av ett ”case”
bestående av: Teknik, Akustik och Enkätundersökning >>


14/5 - 2005

Nu börjar hela Takterrassen ta form! Baren är flyttad, den glasade delen är klar och det fattas bara en liten del vid scenen som antingen skall täckas med ljudabsorberande tyg eller, hellre, med akustikplattor. Om någon vecka är lokalen helt färdigbyggd, och Henriksbergs Hans Rothlin och Willy Wilhelmsson kan andas ut.
Den 13 maj hade projektgruppen ett av sina sista möten.
Under de senaste veckorna har en arbetsgrupp, bestående av Staffan Sörenson, Kim Kähäri, Jenny Sandell och Christine Hellqvist lagt fast programmet för utbildningsdagen den 1 juni på Takterrassen. Rikskonserter kommer att stå för konsertdelen på kvällen. Tre spännande konstellationer spelar; Midaircondo, Junip (med José González) och The Kid.
Inbjudan och program för dagen och kvällen ser du nedan. Alla ljudintresserade är välkomna!

 


 


Ljudmätningar pågår nu i maj månad och intervjuer med publik, personal och musiker skall göras på Club Slacker ikväll när The Sunshine spelar.
De mätningar som hittills gjorts visar jämnare ljudfördelning och tendensen är att ljudnivåerna ligger ganska mycket lägre än tidigare. Men fler ljudmätningar skall alltså göras. Vi kommer att redovisa alla siffror och vad publik, musiker och personal tycker om förändringen, den 1 juni.
Välkommen till Göteborg!


INBJUDAN OCH PROGRAM

20 maj är sista dagen för inbetalning av avgiften för dagen,
500 kr inkl moms, 250 kr för studenter.
Sätt in pengarna på plusgiro
129 99 77-7, AMMOT och skriv
ditt namn och "God ljudmiljö" i meddelandet eller på inbetalningskortet.

 


10/4 - 2005

Den 5 april testades trummor på Takterrassen, Henriksberg. Det var Tobias Wiik som spelade igen, och enligt Per Sjösten, akustikern från Sound Processing AB, som håller i trummätningarna, är han stadig som en maskin, spelar lika starkt hela tiden och överallt. Nu var det dags att testa trummorna i den ombyggda lokalen, med och utan trumskydd. Ganska spännande. Det visade sig att det blivit en sänkning med 3 dB sedan sist, alltså när ljud testades i lokalen före ombyggnaden. Från 97 dB(A) till 94 (vilket motsvaras av en halvering av ljudvolymen). Med ett 80 cm högt skydd framför sänktes det akustiska ljudet från trummorna ytterligare, så att man hamnade på en ljudnivå på 90 dB(A). Mätningen gjordes ett par meter från scenkanten.
- Ett utomordentligt resultat, säger Per.

Hittills är projektresultaten lovande och glädjande, alltså. Glädjande är också det mediala intresset. Den 6 april hade vi en ny presskonferens på Henriksberg, och TT, Ekot, Svenska Dagbladet, TV4 och Västnytt fanns på plats. Den här gången hade vi inspelad musik att visa upp, vi sparar livemusiken till den 1 juni.


Ljudteknikern Jocke Harström höjde volymen tills miljöinspektören Björn Närlundhs mätare visade på 98 dB(A) vid scenkanten och alla var överens att det lät mycket och snyggt och att det var bra tryck. Fladder i byxbenen från basarna. Hela rummet fyllt av musik.


Nu skall fler mätningar göras på livekonserter, det spännande ljuddämpande ulltyget, som Aqwool lånar ut, skall sättas upp framför glasväggen på scenens ena kortsida och Kim Kähäri och Jenny Sandell skall jobba vidare på attitydundersökningen av musiker, personal och musiker. Dessutom pågår planeringen för ljuddesigndagen med musik, den 1 juni. Inbjudan går ut om en dryg vecka. Meddela Jenny om du/ni önskar en sådan! jenny.sandell@arbetslivsinstitutet.se


3/3 - 2005

Ett nytt möte har hållits i projektgruppen, den 2 mars, och det hade vi på Henriksberg. Mycket spännande, eftersom akustikplattorna som Ecophon sponsrar med, och ljudanläggningen, som Septon och Magnet lånat ut till projektet nu är på plats! Det har blivit verklighet och det lät onekligen lovande att höra inspelat ljud i lokalen. Några i gruppen har varit och lyssnat live och är imponerade. Akustiker och ljudtekniker har gjort ett gott jobb, och Ecophon har monterat snyggt och prydligt och gratis!
Det akustiska arbetet är i stort sett genomfört och scenen är utbyggd, men den övriga ombyggnaden; flyttning av baren, nytt golv, iordningställande av den glasade delen etc, blir inte klar förrän i månadsskiftet april-maj.
Några ljudmätningar är ännu inte gjorda, men skall påbörjas under arrangemangen i mars.


Dessutom skall planeringsarbetet kring "finalen" - utbildningsdagen med konsert, som ingår i Designåret - påbörjas nästa vecka. Den kommer att gå av stapeln den 1 juni, det kan vi avslöja redan nu. Boka in Göteborg och Henriksberg den dagen och kvällen, ni som är intresserade av resultatet av projektet och av att lära mer kring hörsel och ljudsäkerhet, ljudmätning och lokalförbättringar! Programmet utformas under de närmaste veckorna.

En presskonferens kommer att hållas inom en inte alltför avlägsen framtid, där arbetet såhär långt kommer att presenteras, band kommer att spela och ljud mätas. Inbjudan kommer via ALI.

19/1 - 2005


För en vecka sedan, den 12 januari, hölls årets första möte i projektgruppen.
Under perioden sedan vi sågs har flera ljudmätningar gjorts av liveband på Henriksberg, med hjälp av dosimeter från Arbetslivsinstitutet. Mätningarna från konserten den 18 januari visade 107 dB(A)Leq och 112dB(A) i peak. Fortsatt höga värden, alltså.
Akustikerna har även mätt trumljud och brus i tom lokal. Resultaten av dessa har inte kommit.


Willy Wilhelmsson, Henriksberg, berättade på mötet att ombyggnaden blir större än de tänkte sig från början. Mixerbåset kommer att stå kvar på det gamla stället. Scenen blir helt rak och ca 6x3 meter stor. Den kommer att byggas vecka 3 eller 4. Akustikerna har givit instruktioner om hur den bör konstrueras och av vilket material.
Ecophon ska sätta upp det nya taket med akustikplattor vecka 5, om det går att kombinera med den verksamhet som pågår, annars kommer det upp en vecka senare. Högtalarsystemet kommer att lånas ut av Septon via Magnet AB och monteras troligen upp andra veckan i februari..Lokalen kommer också att byggas ut på andra sätt, vilket inte direkt har med akustikförbättringen att göra - glasdelen blir större och baren kommer att flyttas dit. En handikapphiss monteras intill den ombyggda trappan upp till verandan, är det tänkt. Lokalen står förhoppningsvis helt klar i slutet på april, om allt går som planerat.

Ett trumskydd lär också komma att konstrueras. KulturUngdom, som håller i tävlingen Musik Direkt, har just byggt ett sådant (med hjälp av trummisen Tobias Wiik som varit testtrummis vid mätningarna i Akustikprojektet), och det kan beskådas på Musikens Hus i Göteborg 22-23 jan och 29-30 jan i samband med Musik Direkts delfinaler där. Flera från projektgruppen är intresserade av att titta på detta, för att se om det kan vara en konstruktion som kan fungera även på Henriksberg.

Nästa projektgruppsmöte hålles den 2 mars. På eftermiddagen samma dag kommer ljudteknikern Jocke Harström som är knuten till Henriksberg, att få utbildning av Kim och Christine i hörsel och ljudsäkerhet; vad hörseln tål, hur den fungerar etc.

19/12 - 2004


Igår, lördagen den 18 december, var Kim Kähäri, Jenny Sandell och Christine Hellqvist på konsert på Henriksberg igen. Ljudmätare monterades upp och kommer att sitta kvar över julhelgens begivenheter.
Det var The Robots som stod på scen, i Club Slackers regi - en välbesökt konsert - och vi fick några ur publiken att ägna en stund åt intervjuformulären.


Inom den närmaste tiden, före eller strax efter jul, kommer akustikerna att utföra fler ljudmätningar på Henriksberg, av trummor och av inspelat ljud. Och ombyggnadsritningarna av lokalen börjar bli klara, meddelar Willy Wilhelmsson och Hans Rothlin. De ser lovande ut.
Det kommer att bli en spännande vår år 2005.

 

10/12 - 2004


Nu har det sista mötet för året hållits i Akustikprojektet. Den 2 december träffades några ur projektgruppen och pratade teknik och konkreta planer för ombyggnaden. Huvudpersoner här var förstås Willy Wilhelmsson och Hans Rothlin från Henriksberg.
Akustikerna har via sina datormodeller kommit fram till förslag till hur akustikmaterialet lämpligen placeras och hur högtalare och monitorer bör se ut och


monteras och dessa förslag dryftades och modifierades på mötet. Att ombyggnad ändå var tänkt att göras på Takterrassen ungefär samtidigt som akustikförbättringen skall ske, underlättar det hela.
Troligen skall en konsert till innan jul besökas och mätas och ytterligare några publikintervjuer göras, men sedan firar projektgruppen jul och ses igen den 12 januari.

 

24/11 - 2004


I fredags, den 19 november, ljudmättes konsert nr. två på Takterrassen. Det var Club Slacker som arrangerade en spelning med tre grupper; Targetpoint, Five Knuckle och Left Över Crack. Rock med dragning åt punk, ett amerikanskt band, ett brittiskt och så Targetpoint, då från Stockholm.
Datumet var problematiskt, såtillvida att de flesta både i projektgruppen och den tilltänkta publika attitydgruppen hade andra åtaganden. Endast Staffan Sörenson och ljudteknikern Joakim Harström i projektgruppen kunde vara på plats hela kvällen. Enkäter delades ut till personalen, till några i publiken och till Targetpoint, och ljud mättes med Arbetslivsinstitutets dosimetrar. Vilka volymer det handlade om är inte färdiganalyserat ännu.


Akustikerna upplevde sig ha fått tillräckligt med livedata vid den förra mätningen, av Overnight Sensation, och skall komplettera den med en mätning av signaler som exakt går att styra volymen på - före och efter ombyggnad.

Projektgruppen har träffats vid ett par tillfällen under de senaste två veckorna, senast igår, den 23 november. Nu väntar ett separat möte kring teknik och ombyggnad nästa vecka, och sedan dröjer det till den 12 januari 2005 innan vi ses igen. Strax före det att den planerade ombyggnaden av Takterrassen skall göras…

 


9/11 - 2004


Igår var det konsert och presskonferens i Takterrassen på Henriksberg. Rockarna Overnight Sensation körde hårt och aldrig har man väl sett så många dB-mätare igång under en konsert. Kvällen inleddes med soundcheck och där fick vi klart för oss att hörselskydd var en absolut nödvändighet. Innan publiken kom var det bara allra längst bort i lokalen som ljudnivågränsen 100 inte överskreds…

GP, Borås Tidning, Ekot, Västnytt m fl var på plats och under kvällen hörde TT av sig och ville veta hur det hela avlöpte. Att intresset för projektet är stort råder ingen tvekan om – Christine Hellqvist var dessutom på Sveriges Radio två gånger under gårdagen och berättade i P4 och för Studio 1 i P1 om akustikprojektet, och redan förra veckan rapporterade Musikjournalen, Metro och GP om det.

Ljudnivåerna i Takterrassen igår hamnade mellan 99 och 114 dB(A) ekv, beroende på var i lokalen ljudet mättes. Mitt framför scenen låg det på 106-108 dB(A) ekv.

Nu har vi hårdrocksvärden att utgå ifrån.

Nästa vecka, den 19 november, blir det nya mätningar, under en av Henriksberg ordinarie konserter, och då skall också attitydundersökningarna av personal, musiker och publik fortsätta.
Och imorgon onsdag är det möte, både i projekt- och intressegruppen!


Se fler bilder från gigen >>> här!Overnight Sensation på Henriksberg >>

Anteckningar från gigen:
Uppmätt:
114 dBA ca 0,5 m från ena högtalaren;ca 102 dBA i baren.

Två lager tyger framför scenväggarna. Tunn men tätvävd bomull.
Enligt ljudteknikern "lite över medel på scenen". I vanliga fall försöker han dämpa ner monitorer och gitarrförstärkare.

En golvmonitor vid scenfrankant, en vid keyboard. En stående vid vägg nära trummisens huvud.

En gitarrförstärkare vi ena sidoväggen sidoriktad (90 grader).
En basförstärkare vid fondvägg riktad rakt ut. Denna var neddragen lite mer än vad Ken vill...
Trummor uppmikade. Inga cymbaler förutom hi-hat. Men cymbalerna lät MYCKET.4/11 - 2004


Presskonferensen kommer att hållas måndagen den 8 november kl 19, Terrassen på Henriksberg. På ort och ställe, alltså, i lokalen, som den ser ut före åtgärder, och musik blir det, med hårdrockarna Overnight Sensation från Göteborg.
Vi kommer inte att gå ut offentligt med konserten, däremot är särskilt intresserade välkomna att komma dit som publik. Konserten lär börja omkring kl 20. Hör gärna av er till Jenny Sandell, Arbetslivsinstitutet, om ni vill komma!
Ljudmätning kommer att göras, troligen med dosimeter, och eftersom det lär bliSe fler bilder från projektet >>> här!


ganska höga nivåer uppmanar vi alla att ta med hörselskydd. Vi kommer också att jobba med säkerhetsavstånd till scenen.


Henriksberg före ombyggnad.


26/10 - 2004


I fredags, den 22 oktober, hade projektgruppen möte. Alf Berntsson, Kim Kähäri, Jenny Sandell, Björn Närlundh, Göran 'Guran' Blomgren, Maria Blom och Christine Hellqvist var samlade i Miljöförvaltningens lokaler. Kevin Quarnström, Staffan Sörenson och Per Sjösten hade förhinder.
Mötet behandlade bland annat konsertkvällen på Henriksberg, då ljud skall mätas och attityder undersökas. Det finns en del bekymmer med det planerade datumet, den 19/11, eftersom flera av oss inte kan vara med. Jenny får i uppdrag att kolla alternativa datum.

För att bereda media plats i projektet - intresset är stort - så diskuterade vi att ordna en särskild konsert, dit press och övrig media bjuds in och då vi har tid att berätta. Vi undersöker detta, med lämplig grupp, och med Henriksberg.
Övrigt, vad gäller media: Kim Kähäri har haft kontakt med en journalist i England, som kommer att skriva om projektet.

Alf berättade om de datorberäkningar över akustiska förändringar som inletts, med ritningarna över Henriksbergs Terrassen som grund. Där ingår tänkt placering av akustikmaterial och hur olika former av högtalare och monitorer kommer att påverka ljudmiljön.


Se fler bilder från projektet >>> här!


Vi diskuterade också slutaktiviteten för projektet, vilken förhoppningsvis skall hållas i början på juni 2005. Medel är sökta från Arbetslivsinstitutet. Eftersom Ammots och Rikskonserters projekt Tour Clinic i Göteborg är integrerat i akustikprojektet, kommer Rikskonserter att bidra till konsertdelen.

Dagen kommer även att innehålla seminarier kring projektresultaten, med mera, och riktar sig till arrangörer, musiker, ljudtekniker, miljöförvaltningar etc, landet runt, givetvis med utgångspunkt i den växande intressegruppen som projektet har.

Nästa möte hålls den 10 november på Miljöförvaltningen, Karl Johansgatan. På förmiddagen träffas projektgruppen och kl 13 är intressegruppen välkommen. Om någon är intresserad av att vara med den här dagen (som inte redan varit delaktig), hör av er till Jenny Sandell, jenny.sandell@arbetslivsinstitutet.se11/10 - 2004


I torsdags, den 7 oktober, startade labmätningarna av trumljud, på Institutionen för teknisk akustik, Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Mätningarna leddes av projektets akustiker Per Sjösten och Alf Berntsson och den som stod för trummandet var Tobias Wiik, poprocktrummis i gruppen Andersson bl.a.


Skärmar testades, med intressanta resultat, och ljudet mättes även vid trummisens öra.
SVTs Västnytt var på plats och filmade. De kommer att följa arbetet och göra ett par reportage om akustikprojektet, det första troligen i november.


4/10 - 2004


Det praktiska arbetet i akustikprojektet i Göteborg har nu inletts. Efter ett antal möten, med start för ett knappt år sedan, där företrädare för arrangörer, Musikerförbundet, Arbetslivsinstitutet, Ammot, Miljökontoret i Göteborg, akustiker, ljudtekniker m fl diskuterat små musikklubbars svårigheter att hålla 100 dB-nivån, har projektet kunnat sjösättas.
I korthet innebär Akustikprojektet följande:

- ljudstarka instrument som trummor och blås, skall mätas upp i laboratoriemiljö och på rockklubb, med och utan skärmar

- en rockklubb med plats för runt 200-300 personer skall åtgärdas akustiskt och tekniskt för att se hur det påverkar ljudnivåer och ljudkvalitet

- publik, musiker och personal skall svara på enkäter om sina attityder till ljudet före och efter att klubben åtgärdats

- utbildning av ljudtekniker och arrangörer m fl skall genomföras


Det unika med detta projekt är att människor från olika delar av musikbranschen, från myndigheter och från forskarvärlden, har samlats för att gemensamt försöka göra något åt den situation som många mindre musikställen brottas med, nämligen att ljudnivåerna är för höga, med ökad risk för hörselskador hos publik och personal som följd. Vilket i sin tur leder till vitesförelägganden från Miljönämnden, och problem att hålla igång verksamheten.

Under vecka 41 kommer mätningar av trummor att inledas, i laboratorium på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det är Per Sjösten och Alf Berntson som ansvarar för dessa.

Christine Hellqvist
 

Uppdaterad 100119


AMMOT: ammot@dbdbdb.nu
AMMOT, Tideliusgatan 22b, 118 69 Stockholm
tel 08 - 442 32 97
Copyright © AMMOT
Böj
 
Böj